De tio främsta målskyttarna i fotbolls-EM genom tiderna

De tio främsta målskyttarna i fotbolls-EM genom tiderna

I det europeiska fotbollens panteon står UEFA:S fotbolls-EM som ett bevis på skicklighet, passion och den obevekliga strävan efter ära. Bland de många hjältar denna turnering har fött, upptar målskyttarna en särskild piedestal. Där de främst målskyttarna i varje turneringe ingraverar sina namn i historien.

I denna artikel går jag igenom de tio spelare som gjort flest mål i EM-historien. Och vi börjar högst upp med den spelare som verkligen sticker ut i mängden: Cristiano Ronaldo, spelaren som presterar när det verkligen gäller.

Cristiano Ronaldo (Portugal) – 14 mål

Cristiano Ronaldo är inte bara en av fotbollens största spelare genom tiderna; han är också den obestridda kungen av fotbolls-EM. Med 14 mål över flera turneringar har han visat en otrolig förmåga att leverera när det gäller som mest. Hans mål har inte bara hjälpt Portugal till avgörande segrar och till två EM-finaler och en EM-titel 2016.

Michel Platini (Frankrike) – 9 mål

Michel Platini, den franske maestron, dominerade EM 1984 och blev turneringens mesta målskytt med sina nio mål. Platinis elegans, teknik och målfarlighet under detta mästerskap är fortfarande oöverträffade, och han ledde Frankrike till dess första stora internationella trofé. Hans prestationer på planen har lämnat ett outplånligt arv inom europeisk fotboll.

Att Platini ligger tvåa i denna lista är verkligen imponerande med tanke på att han endast spelade ett europeiskt mästerskap under sina år som spelare. Och nio mål är än i dag ett rekord som ingen har varit närheten av att slå. Trots att antalet matcher och lag som deltar har ökat avsevärt genom åren.

Antoine Griezmann (Frankrike) – 7 mål

Antoine Griezmann har etablerat sig som en av de ledande anfallstalangerna i modern tid. I EM 2016 imponerade han i det lag som tog sig hela vägen till finalen, även om det där blev förlust mot Portugal. Griezmann är en mångsidig lagspelare som inte bara kan hitta målet. Med sin smartness och arbetsinsats är han alltid en tillgång för laget. Kan spela både som anfallare men även som nr 10.

Trots att Griezmann inte alltid har varit den självklara målskytten eller anfallaren i Frankrikes EM-lag. Så har han ändå lyckats knåpa in 7 bollar, vilket givetvis är imponerande bara det.

Alan Shearer (England) – 7 mål

Alan Shearer är Englands rekordmålskytt och en av Premier Leagues mest fruktade anfallare. Som även visat sin målgörande förmåga på den internationella arenan. Med 7 mål i EM-turneringar har Shearer bevisat sin förmåga att prestera på högsta nivå, särskilt noterbart under EM 1996 där han blev turneringens skyttekung, med sina fem mål. Det Shearer framförallt saknar är EM-trofé i sitt skåp, vilket i och för sig de flesta engelska spelare gör.

Zlatan Ibrahimović (Sverige) – 6 mål

Zlatan Ibrahimović är inte bara känd för sin karismatiska personlighet och ledaregenskaper, utan också för sin fantastiska förmåga att hitta nätet. Hans unika förmåga, styrka och teknik, att skapa målchanser ur ingenting har lämnat oförglömliga avtryck i både svensk men även internationell fotbollshistoria.

Zlatan nätade i totalt tre olika EM-turneringar (2004, 2008, 2012), vilket visar på hans långvarighet och förmåga att anpassa sig och prestera mot de bästa lagen under lång tid. Hans sex mål i EM-sammanhang har inte bara förstärkt hans legendariska status utan också inspirerat en hel nation.

Zlatan har inte bara gjort viktiga mål när det verkligen gäller utan även levererat oförglömliga ögonblick. Som ”den omöjliga” klacken mot Italien i EM 2004 och volleymålet mot Frankrike i EM 2012.

Med sex mål för Sverige i EM har Zlatan cementerat sin plats som en av de mest dynamiska, spektakulära och tekniskt begåvade anfallarna i turneringens historia.

Ruud van Nistelrooy (Nederländerna) – 6 mål

Ruud van Nistelrooy, känd för sin målfarlighet i klubbkarriären, tog med sig sin målnäsa till det nederländska landslaget och visade upp en imponerande prestation i framförallt EM 2004 och 2008.

Hans sex mål är ett bevis på hans positioneringssinne och kliniska avslut, vilket gjorde honom till en ständig hot mot motståndarnas försvar. Van Nistelrooys bidrag till Nederländernas anfallsspel underlättade inte bara för laget utan inspirerade också kommande generationer av nederländska anfallare.

Patrick Kluivert (Nederländerna) – 6 mål

Patrick Kluivert visade prov på sin talang för mål under EM, särskilt framträdande under 2000-talets turnering där han noterade fem av sina totalt sex mål. Kluiverts kombination av teknisk förmåga, fysisk närvaro och instinkt framför målet gjorde honom till en nyckelspelare för det nederländska landslaget.

Hans prestationer under EM 2000 bidrog inte bara till Nederländernas framgångar utan cementerade också hans rykte som en av Europas dödligaste anfallare under sin era.

Nuno Gomes (Portugal) – 6 mål

Nuno Gomes var en spelare som kunde lita på i avgörande ögonblick, vilket han bevisade genom att göra mål i tre olika Europamästerskap (2000, 2004, 2008). Hans förmåga att anpassa sig till spelets gång och hitta nätet när det behövdes som mest var avgörande för Portugals anfallsspel. Gomes, med sin skarpsinnighet och positionering, var en konstant hot mot motståndarnas försvar och spelade en viktig roll i Portugals framträdanden i EM.

Thierry Henry (Frankrike) – 6 mål

Thierry Henry, känd för sin otroliga snabbhet och tekniska skicklighet, var en avgörande faktor i Frankrikes framgångar i EM.

Henry bidrog med mål i tre olika turneringar (2000, 2004, 2008), vilket visar på hans konsekvens och långvariga inverkan på den internationella scenen. Som en del av det franska laget som vann EM 2000, visade Henry upp sin förmåga att prestera på högsta nivå och blev en av turneringens mest fruktade anfallare.

Vem har gjort flest mål i fotbolls-EM genom tiderna?

Cristiano Ronaldo leder den totala skytteligan överlägset med 14 gjorda mål.

Se listan här >

Vilken svensk har gjort flest mål i fotbolls-EM?

Zlatan Ibrahimovic är den svensk som har gjort flest EM-mål. Och kvalar till och med in på topp 10-listan.

Se topp 10-listan här >

Hur många mål har Zlatan gjort i fotbolls-EM?

Zlatan har gjort totalt sex mål på de fyra europeiska mästerskap han deltog i.

Se listan här >