Truppen mot Österrike och Estland i EM-kvalet


Holm och Augustinsson tillbaka i EM-kvalmatcherna

Förbundskapten Janne Andersson är redo för höstens EM-kvalutmaningar. Med 26 spelare på listan står Sverige inför två avgörande matcher mot Estland och Österrike. Nyheten som sticker ut mest inför denn samling är comebacken av ytterbackarna Ludwig Augustinsson och Emil Holm efter deras skadefrånvaro.

Sverige har en tuff uppgift i EM-kvalet

Svenska herrlandslagets situation i EM-kvalgruppen är långt ifrån enkel. Segrar krävs nu och framförallt mot gruppens tuffast motståndare. September bjuder på två spännande matcher: först mot Estland den 9 september, följt av en hemmamatch mot Österrike i Solna den 12 september.

Förbundskapten Andersson är inte sen med att påpeka styrkan hos de kommande motståndarna: ”De är båda fysiskt starka lag. Jag tror att fysiken kommer att spela en stor roll i dessa matcher”.

Inför mötet med Estland har Sverige samlat ihop tre poäng och ligger på tredje plats i kvaltabellen. Österrike leder gruppen med tio poäng. Mellan Sverige och Österrike ligger Belgien med sju poäng.

Efter att ha förlorat mot Österrike i juni med mål som kom in sent i matchen, ser Janne fram emot en möjlighet för revansch. Men först är all fokus riktat mot Estland. ”De har presterat bra tidigare. Trots en förlust mot Belgien med 3-0, har de visat en stark fysisk närvaro och löpvilja i sina matcher”, förklarar han.

Nyheter i truppen

Vad gäller truppnyheterna, ser vi ytterbackarna Ludwig Augustinsson och Emil Holm göra en efterlängtad återkomst. Medan Holm var frånvarande från EM-kvalmatcherna i mars och junisamlingen, återhämtade sig Augustinsson från en skada han fick under EM-kvalmatchen mot Belgien. Förbundskaptenen uttrycker sin entusiasm över deras återkomst: ”Det är kul att ha dem tillbaka”.

Med totalt 26 kallade spelare kan det också tilläggas att mittfältaren Mattias Svanberg kommer att bli pappa under samlingen. ”Han ansluter till truppen när barnet är fött. Vi hoppas det sker tidigt under samlingen”, avslutar Janne Andersson.

Med denna trupp och de kommande matcherna framför dem, håller hela Sverige andan i spänd förväntan på vad höstens EM-kval kommer att innebära för landslaget.

Spelschemat i EM-kvalet i september

9/9 18:00 Estland – Sverige

12/9 20:45 Sverige – Österrike

Målvakter

Kristoffer Nordfeldt, AIK
Robin Olsen, Aston Villa
Viktor Johansson, Rotherham

Backar

Carl Starfelt, Celta Vigo
Emil Holm, Spezia
Hjalmar Ekdal, Burnley
Isak Hien, Hellas Verona
Ken Sema, Watford
Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin
Ludwig Augustinsson, Anderlecht
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Mittfältare/forwards

Albin Ekdal, Spezia
Alexander Isak, Newcastle United
Anthony Elanga, Nottingham Forest
Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Emil Forsberg, RB Leipzig
Jens Cajuste, Napoli
Jesper Karlsson, Bologna
Jesper Karlström, Lech Poznan
Kristoffer Olsson, Midtjylland
Marcus Rohdén, Faith Karagümrük
Mattias Svanberg, VfL Wolfsburg
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Samuel Gustafson, BK Häcken
Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon

Källa: Svenskfotboll.se