Tung förlust mot Belgien i premiären av EM-kvalet

Gårdagens premiär i EM-kvalet mot Belgien slutade med en tung 0-3 på en fullsatt Friends Arena. Sverige skulle ta revansch efter fjolårets resultat men Belgien var numret för stort.

Att fjärderankade Belgien skulle bli en tuff motståndare i premiären av EM-kvalet var vi beredde på. Men Sverige är starka hemma på Friends, men det ville sig inte denna gång. ”som vanligt” så hade Sverige bra offensiva tendenser men effektiviteten fanns inte där. Och defensivt hade Sverige problem på kanterna och med store Romelu Lukaku i boxen.

Lukaku sänkte Sverige med ett hattrick

Dejan Kulusevski hade Sveriges bästa målchans i den första halvleken, men avslutet räddades på mållinjen. Istället var det Belgien som ledningen när Lukaku nickade in 1–0 efter ett inlägg från högerkanten. I början av den andra halvleken ökade Lukaku på ledningen till 2–0, med ett mål från nära håll.

Kvällens stora ögonblick på Friends Arena kom när Zlatan Ibrahimovic byttes in i den 73:e minuten, han ersatte Alexander Isak som inte hade en bra dag på jobbet. Zlatans inhopp hjälpte föga och istället fullbordade Lukaku sitt hattrick i den 82:a minuten och fastställde slutresultatet till 3–0.

Andersson frustrerad över resultatet

Sveriges förbundskapten, Janne Andersson, var frustrerad över resultatet men menade att Sverige ändå gjorde en bättre match än vad siffrorna visade. ”Resultatet är skit, men tittar man på matchen gör vi flera saker som ändå är ganska bra”, sa han.

Österrike krossade Azerbajdzjan

I samma kvalgrupp så inledde Österrike med en klar 4–1-seger mot Azerbajdzjan. På måndag är det just Azerbajdzjan som står på tur för Sverige och även den matchen kommer att spelas på Friends. Tre poäng är nu av absolut yttersta vikt mot Azerbajdzjan.