Två sena mål knäckte Sverige i Wien – EM-kvalet hänger på en skör tråd

Så fel man kan ha. Jag hade tippat att denna match skulle bli en oavgjord tillställning mellan två jämbördiga lag som inte ville tappa poäng. Istället blev Sverige helt utspelat mot ett Österrike som nu stormar mot EM.

Efter en hjältemodig insats av målvakten Robin Olsen så föll till slut det svenska försvaret ihop mot Österrikes i tisdagskvällens match i EM-kvalet. ”Det är inte tillräckligt bra,” sa Dejan Kulusevski efter matchen. Och det kan man lugnt konstatera.

De avgörande momenten i matchen skedde under de sista 10 minuterna. Österrikes Christoph Baumgartner var snabbare på bollen än det svenska försvaret och stötte in 1-0 på en målvaktsretur. Och bara några minuter senare, medan Sverige fortfarande var i chock, kom Baumgartners andra fullträff på en kontring som släckte Sveriges förhoppningar om en slutforcering.

Fram till de två sena målen hade Robin Olsen stått för en av sina bättre insatser i landslaget. Med en och annan ”omöjlig” reflexräddning på linjen. Offensivt hade Sverige sina chanser, men på det stor hela var det inget att skriva hem om.

Tufft läge i kvalgruppen

Med tre poäng på tre matcher i Grupp F, ligger Sverige nu sju poäng efter Österrike och fyra poäng bakom Belgien på andraplatsen. EM i Tyskland 2024 känns just nu som en avlägsen dröm.

”Jag är väldigt arg och ledsen. Nu är det tufft, nu kan vi inte förlora mer,” sa en förtvivlad Kulusevski i en intervju efter matchen.

Trots det svåra läget så betonar Emil Forsberg vikten av att inte ge upp: ”Antingen vänder vi på det här eller så lägger vi oss ner och dör. Det är klart att det inte ser bra ut, men vi måste tro på det och vinna fotbollsmatcher nu i höst.”

Den stenhårda resan mot EM fortsätter, med en väg som inte erbjuder någon plats för fler misstag. Nu gäller det för Sverige att vinna de ”lätta” matcherna som är kvar och ta poäng mot både Österrike och Belgien. Och samtidigt hoppas på att någon av de två underpresterar

Början på slutet för Janne Andersson?

Pressen är nu stor på spelargruppen men inte minst på Janne Andersson som inte fått spelet att stämma. Till hans försvar har detta landslag varit skadedrabbat men spelmässigt ska det bara se bättre ut. Vad som behövs är svårt att sätta fingret på men många menar att detta är början på slutet för Anderssons sejour som förbundskapten.

Estland härnäst

I EM-kvalet är det Estland på bortaplan som står på schemat för Sverige, den 9 september. Och som tidigare nämnt är det bara seger som räknas. Under samma samling är det sedan återigen Österrike som står för motståndet, denna gång hemma på Friends fyra dagar senare.