Vinst mot Polen & gruppseger!

Sverige är vidare som gruppetta efter en dramatiskt möte mot Polen. Dramatisk blev det också i grupp F där Ungern inte var långt ifrån att lämna ett av storlagen bakom sig i gruppen.

Sverige sista match i grupp E mot Polen blev en riktigt spännande in i det sista. Sverige tog ledningen redan i den andra minuten när Emil Forsberg, lite turligt, fick med sig bollen och kunde placera in 1-0. Polens skyttekung Robert Lewandowski var inte långt ifrån att kvittera när han fick en dubbel chans att nicka från nära håll, men båda gångerna gick den i ribban. Sverige klarade resultatet halvleken ut med andan i halsen.

Den andra halvleken hade Sverige ett tryck mot Polen med flera bra chanser och i den 59 minuten så serverade inbytte Dejan Kulusevski bollen till Emil Forsberg som satte sin andra för kvällen. Men någon minut senare var svenskarna lite väl ivriga offensivt och Polen kunde kontra in en 2-1 reducering, signerat av Lewandowski som stod för ett mycket snyggt avslut från utkanten av Sveriges straffområde. Efter det målet fick Polen mer energi och en tro på en seger, som krävdes för att avancera från gruppen. Polen hade en boll i nät men som dömdes bort för offside. Och i den 84 minuten gick de svenska backarna bort sig och Lewandowski blev helt fri mitt i straffområdet, där han absolut inte får lämnas fri, och stötte in 2-2.

Ett oavgjort resultat innebar då att Sverige blev grupptvåa och skulle då ställas mot Kroatien i en kvartsfinal. Men i Polens slutforcering fick Sverige istället en kontring och Kulusevski serverade denna gång en djupledslöpande Viktor Claesson som fick göra sitt första mål i mästerskapet. Och matchen slutade 3-2 till Sverige.

Vinsten mot Polen gav Sverige vinsten i gruppen, på sju poäng, och nu är det istället Ukraina som väntar i åttondelsfinalen. Avspark i det mötet är klockan 21:00 den 29 juni. Matchen kommer att spelas på Hampden Park i Glasgow, Skottland. Oddsen från spelbolagen ger Sverige ett favoritskap. Hos Bethard ger ett bet på Sverige just nu 2.40 och ett spel på Ukraina 3.35 på 1X2.

Oddsen på Sverige – Ukraina

1X2: 2.40 – 3.20 – 3.35
Över/under 2,5 mål: 2.42 / 1.59

Gå till Bethard

I en kvartsfinal är det antingen Tyskland eller England som väntar.

Storseger för Spanien

I gruppens andra möte så vann Spanien med hela 5-0 mot Slovakien. För Spaniens del så var islossningen lite sen kommen och med fem poäng blev det bara en andra plats i gruppen. Nu är det Kraotien som väntar i åttondelsfinalen för spanjorerna.

Dramatisk uppgörelse i grupp F

Kvällens andra två möten i grupp F blev minst sagt dramatiska. Finalreprisen mellan Frankrike och Portugal slutade 2-2 efter en kavalkad av straffar. Samma resultat blev det mellan Tyskland och Ungern. Värt att tillägga är att Ungern var länge i ledning mot Tyskland och när tyskarna väl utjämnade så var Ungern snabba med att ta ledningen igen. Under kvällens gång så var Tyskland, Portugal och Ungern alla sist i tabellen vid minst ett tillfälle. Men det blev till slut som väntat att Ungern drog det kortaste strået.

Frankrike vann gruppen och kommer att möta Schweiz i åttondelsfinalen. Tyskland knep andra platsen och kommer att möta England. Och Portugal blev efter mycket om och men trea och ställas mot Belgien.