Grupp E – odds, matcher, spelschema & tabell

Tabell Grupp E

LagMaVOFGM-IMMSP
SverigeSverige32104 - 227
SpanienSpanien31206 - 155
SlovakienSlovakien31022 - 7-53
PolenPolen30124 - 6-21

Spelschema, resultat och odds

SpeltidLag
1
X
2
Tv-kanal
14/6 18:00
Polen-Slovakien
1 - 2
14/6 21:00
Spanien-Sverige
0 - 0
18/6 15:00
Sverige-Slovakien
1 - 0
19/6 21:00
Spanien-Polen
1 - 1
23/6 18:00
Slovakien-Spanien
0 - 5
23/6 18:00
Sverige-Polen
3 - 2
Speltips på Grupp E
Det finns inga speltips på Grupp-E just nu

Om Grupp E

Grupp E är givetvis den mest intressanta gruppen då Sverige ställs emot Spenien, Polen och Slovakien i denna grupp. Med svenska ögon sett är detta en riktigt tuff grupp. Spanien kan inte annat än ses som gruppfavoriten. Polen har en stark trupp och får ses som andrahandsfavorit före Sverige om en direktplats. Slovakien kan mycket väl skaka om i denna grupp. En svår nöt för Sverige att knäcka och verka poäng kommer at vara livsviktig för att ta sig vidare, även om det blir som trea i gruppen.

Sverige får ta tjuren vid hornen direkt, bildligt talat, då Spanien står för motståndet direkt i premiären den 14 juni. Grupp E kommer sedan att avslutas den 23 juni och då är det Polen som står för motståndet för Sverige.

Sverige

Sverige är vidare till detta EM efter ett kval som blev svårare än vad man hade tänkt på förhand. I samma kvalgrupp var Spanien, som man nu återigen ställs emot i grupp E, den givna favoriten och vann gruppen på ett övertygande sätt. Sverige var klar favorit om andra platsen men Norge, med Lars Lagerbäck vid rodret, var inte långt ifrån att grusa Sveriges planer om en direktkvalificering. Men det gick vägen till sluts för Sveriges del.

Nu är det grupp E som gäller i detta EM och som tidigare nämnt är det Spanien som står för motståndet med Polen och Slovakien. En på förhand svår grupp med Spanien som får spela på hemmaplan och en stjärnspäckad trupp. Polen, med målmaskinen Robert Lewandowski i spetsen och ett Slovakien som Sverige måste navigera sig förbi.

Sverige kommer att få klara sig utan Zlatan Ibrahimovic, som skadade sig inför mästerskapet, men på det stora hela så förändrar inte det bakslaget Sveriges planer nämnvärt. I VM senast visade Sverige att med ett stark kollektiv så kan man gå långt och de premisserna gäller både med eller utan Zlatan. Och med spetsspelare som Alexander Isak och Dejan Kulusevski så har Sverige en vassare offensiv än i VM. Det Zlatan hade givit var en X-faktor som kan bära långt även de större nationerna.

Så vad är kan Sverige hoppas på i denna grupp? En andraplats i gruppen är trots allt inte helt orimligt att hoppas på. Bortaplan mot Spanien är givetvis riktigt tufft men Sverige har lyckats ta poäng av stora nationer med små medel tidigare. Polen har en tendens att underprestera i de stora mästerskapen och Slovakien ser på pappret ut som en relativt svag motståndare. Nyckelmatchen blir dock mötet mot just Slovakien, tre poäng som kommer att ger Sverige en grund att minst bli en av de bästa treorna.

Värt att notera är att både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testats positivt för cornoa kort inpå mästerskapet och missar därmed premiären mot Spanien.

Spanien

Spanien är klar favorit i denna grupp. Hemmaplan i gruppspelet, en bred trupp och bra resultat i de senaste kvalen gör Spanien till stor favorit. Spanien har dock stor press på sig. De senaste mästerskapen har inte varit lovande och man har haft en turbulent period med Luis Enrique som varit frånvarande en längre tid men som nu är tillbaka vid rodret. Truppen osar inte av samma kvalitet som tidigare och av de som finns kvar efter succéåren har nu kommit till åren. Så det finns ändå lite frågetecken kring hur långt Spanien kan nå i turneringen.

Luis Enriques trupputtagning väcker många frågetecken med där merpartern av spelarna spelar utanför La Liga. Anmärkningsvärt är att ingen Real Madrid-spelare fick plats, inte ens Sergio Ramos. Frågan är vem som ska göra målen, om det är Alvaro Morata så är jag tveksam till hur långt detta kan bära.

Likt Sverige har Spanien två fall av corona i truppen, i form av lagkaptenen och veteranen Sergio Busquets och mittbacken Diego Llorente.

Polen

Polen tog sig till EM 2020 på ett imponerande vis genom att vinna sin kvalgrupp med 25 poäng av 30 möjliga. Dock ska nämnas att Österrike var den tuffaste motståndaren i gruppen. På pappret har Polen en trupp som kan mäta sig med Sveriges. Dock hänger Polens chanser mycket på Robert Lewandowskis axlar. Lewandowski har dock en riktigt stark säsong i ryggen med målrekord i Bundeliga och är given som anfaller i detta lag. Polen har dock en tendens att misslyckas när det gäller och VM senast blev en missräkning, trots att man fick en gynnsam grupp. Polen har inför mästerskapet tunga avbräck på anfallssidan då både Krzysztof Piatek och Arkadiusz Milik saknas. Offensivt så ställer det ännu högre krav på Lewandowski då täckningen bakom är tunn.

Slovakien

Slovakien tog den långa vägen till detta EM. I EM-kvalet blev man trea, i en tight grupp, bakom Kroatien och Wales, dock före Ungern. Nations League blev inte heller någon succé med tre förluster och en vinst i den nästa högsta divisionen. Men trots det så fick Slovakien en playoff möjlighet och en straffläggning mot Irland och ett övertidsmål mot Nordirland tog dem vidare till detta EM.

Slovakien har en del tunga pjäser i laget som Marek Hamšík, Milan Skriniar och rutinerade Martin Dúbravka i målet. Rutin är vad som präglar detta lag med många äldre spelare som har sin sista chans på ett större mästerskap. Slovakien har den svagaste truppen på pappret i grupp E men precis som i playoff så kan man gnugga sig till resultat.