
Som trea i grupp F bakom Nordirland och Rumänien fick Ungern ta vägen via play-off mot Norge för att kvalificera sig till sitt tredje EM-slutspel. De vann bägge matcherna i play-offen och är nu klara för 2016 års europeiska mästerskap i fotboll.
Fotbollshistoria
Första gången Ungern deltog i ett EM var 1964. Då blev de trea efter att ha vunnit bronsmatchen mot Danmark på övertid. Deras andra EM-slutspel kom 1972 då de slogs ut i semin mot Sovjetunionen. Sedan dess har Ungern varit frånvarande i de europeiska mästerskapen, men 2016 gör de come back efter 44 års bortavaro för att spela sitt tredje slutspel i ett EM.
I VM har det ungerska herrlandslaget deltagit betydligt fler gånger, under årens lopp har det blivit nio världsmästerskap för nationen som gjorde debut i VM 1934. Mästerskapet därpå, 1938, tog de VM-silver, en bedrift de upprepade 1954 då världsmästerskapet spelades i Schweiz. I finalen 1938 förlorade de med 4-2 till Italien och 1954 stod Västtyskland för finalmotståndet och förlusten blev 3-2 för Ungern.
Senast Ungern medverkade i ett VM var 1986 och då tog de sig inte vidare från gruppspelet.
I OS-sammanhang är Ungern betydligt mer välmeriterade. De har skördat tre OS-guld, ett silver och ett brons i fotboll i de nio OS de deltagit i. Guldmedaljerna spelade de hem 1952, 1964 och 1968, silvret kom 1972 och bronset 1960. Senast de deltog i OS var 1996 då de slogs ut i gruppspelet.
Om kvalet och spelarna
I kvalet till 2016 års europamästerskap spelade de sammanlagt 12 matcher inklusive play-off mötena. De vann sex av dessa matcher, spelade oavgjort i fyra och förlorade två. I snitt gjorde de 1,1 mål per match om man bortser från play-off matcherna. Den spelare som fick mest speltid och som deltog i samtliga tolv kvalmatcher var lagkapten Balázs Dzsudzák som bidrog med bland annat ett mål och två assister. Flest mål stod Dániel Böde, Tamás Priskin och Krisztián Németh för som gjorde två mål vardera.
Förbundskapten är Bernd Storck som har en mixad trupp med både nykomlingar i landslaget och veteraner som Roland Juhász och Zoltán Gera som spelat 90- respektive 85 A-landskamper. Målvakten Gábor Király har också en gedigen erfarenhet i bagaget med 100 spelade landslagsmatcher precis som lagkapten Balázs Dzsudzák som har spelt 75 landskamper.
Ungerns främsta EM-meriter
1964 – trea
Ungerns främsta VM-meriter
1938 – tvåa
1954 – tvåa
Målvakter
Király Gábor, Haladás
Dibusz Dénes, Ferencváros
Gulácsi Péter, RB Leipzig
Försvarare
Bese Barnabás, MTK
Fiola Attila, Puskás Akadémia
Guzmics Richárd, Wisla Kraków
Juhász Roland, Videoton
Kádár Tamás, Lech Poznan
Korhut Mihály, DVSC-Teva
Lang Ádám, Videoton
Mittfältare
Elek Ákos, DVTK
Gera Zoltán, Ferencváros
Kleinheisler László, Werder Bremen
Lovrencsics Gergő, Lech Poznan
Nagy Ádám, Ferencváros
Pintér Ádám, Ferencváros
Stieber Zoltán, Nürnberg
Anfallare
Böde Dániel, Ferencváros
Dzsudzsák Balázs, Bursaspor
Németh Krisztián, al-Garafa
Nikolics Nemanja, Legia Warszawa
Priskin Tamás, Slovan Bratislava
Szalai Ádám, Hannover